CamperToday homepage

Reisverhalen en ervaringen

Hieronder staat een Reisverhaal met één van de CamperToday VW buscampers.
Terug naar alle CamperToday Reisverhalen.

Onze ervaringen met een camperbus - happiness is a choice

Wanneer: Oktober 2012

we delen even onze ervaringen met een camperbus. We zijn 50 plussers en wilden niet kamperen eind oktober. En ook heel graag verschillende plekken aandoen. Wij hebben geen camperbus, dus hebben eerst gehuurd. Prettig voordeel is, dat campers wat goedkoper zijn buiten het seizoen en op deze wijze leer je wat bij je past.

We begonnen met een flinke dosis “romantische” ideeën over het vrije leven in een camper. Dat bleek al gauw helemaal niet waar. Eigenlijk kun je nergens meer vrij kamperen in europa. Tja je kunt overal parkeren, maar dat is wat anders als overnachten. Wat is reizen met een camperbus dan wel? Nou het is goedkoper overnachten dan in een hotel. En handiger dan met de tent. Met een camper heb je gewoon je huis bij je en ben je veel sneller en droger weg dan met een tent. En als je een leuk plekje ziet om te staan, dan ga je staan. Daar zet je koffie/thee of wat dan ook. En kun je heerlijk wandelen en/of fietsen. In geval van een camperbus is vrijheid dus vooral flexibiliteit.

Als vervoermiddel is een camperbus geweldig. Je zit hoog en overzichtelijk in het verkeer. En als je, net als wij een VW T4 hebt gehuurd, dan kun je ook nog vlot de bergen in. En ook af en toe even snel inhalen of oversteken. Want de extra power van een 2,5 liter diesel is echt heel prettig. Maar het rustig zoeven over de weg dan? Dat kan met een iets zwaardere motor eigenlijk alleen maar prettiger en rustiger. En als je “cruisecontrole” op de auto hebt, nog beter. En dan spaar je ook nog brandstof.

Wat wel een “must”is, is oefenen met achteruit rijden en parkeren. Gewoon een paar keer doen of even les nemen bij iemand, die het kan. Dat scheelt heel veel angst en ergernis voor jezelf.

De camperbus met hefdak heeft het voordeel, dat je in Frankrijk overal door de tunnels kan en in de parkeergarage, want de hoogte is krap 2 meter. Okee je zit gebukt in de auto, omdat je denkt dat je elk moment het plafond van de tunnel raakt, maar dat “went”. Want het gaat helemaal goed.

Wat je vanzelf leert, is opruimen en opbergen. Dat is een noodzakelijke hobby in zo’n kleine ruimte, maar levert onmiddellijk “leefruimte”op. Wij dachten dat we heel handig het bed maar opgemaakt moesten laten liggen ( we waren maar met ons twee), maar hierdoor konden we ons nauwelijks bewegen bij het aan en uitkleden. Even het bed opruimen ( achter de bank schuiven) en je kunt weer vrij ademhalen. En voor alle andere spullen zijn er echt genoeg ruimtes!!! (maar het is geen hotel)

Voor kou is het altijd handig om te zorgen voor een trainingspak en aparte bedsokken. Maar ja, dat weet je als kampeerder. Wel is erg handig, dat je even de kachel (op stroom) kunt aanzetten, zodat de kou eruit is. Vocht is er uiteraard altijd, want dat produceer je door ademen. Dus af en toe even extra stoken. Kou en vocht zijn echt de aandachtspunten voor voor- en na-seizoen. Een goede slaapzak is echt nodig.

Verder merkten wij, dat het fijn is, om een extra matras op de bank te leggen, zodat je lekker slaapt. Ons viel tegen dat we niet, net als vroeger, gewoon overal op konden slapen. Wij zullen de volgende keer beslist een dikkere matras bestellen ipv de standaard.

Uiteraard hebben we de luxe van navigatie, maar merkten dat het fijn is om een kaart bij de hand te hebben. Anders mis je leuke plekken en/of de richting waarin je wilt rijden of waar je ongeveer bent. Als je een navigatie gebruikt, is het voor je eigen rust goed, dat je altijd 15 minuten per uur boven op de eindtijd van de navigatie telt, anders krijg je toch dat “haast” gevoel. En dat wil je nu juist niet!!

Tenslotte is een kampeergids handig. Want niet alles staat in de navigatie.

Wat wij ook ervaren hebben, is dat het voor ons prettiger is om op de eindbestemming te zijn, voor het donker. Zoeken is echt lastiger in het donker en je mist de leuke plekken.

En uiteraard is onze tip: happiness is a choise ( gelukkig zijn is een keuze) kies ervoor om je niet op te winden, zorgen te maken of wat dan ook. Geniet gewoon van hier en nu. De wereld ontvouwt zich vanzelf.

Warme groet Monique en Cor


Terug naar alle CamperToday Reisverhalen.