CamperToday homepage

Reisverhalen en ervaringen

Hieronder staat een Reisverhaal met één van de CamperToday VW buscampers.
Terug naar alle CamperToday Reisverhalen.

Naar de Kraanvogels met een Camper

Wanneer: Oktober 2013 - 1 Week
Bestemming: Frankrijk

Nog even een camper huren bij CamperToday en op weg om de vele tienduizenden kraanvogels in het Lac de Der te zien. Van 26 oktober tot en met 2 november 2013.

De beste tijd is eind oktober begin november lazen we op het internet onder de naam Grus Grus, de Latijnse naam van de kraanvogel.

In Nijmegen hadden we ze in het voorjaar zien overvliegen op weg naar het noorden, een lust voor het oog en oor door hun kenmerkende roep. Nu gaan we ze van dichtbij en in grote hoeveelheden zien, hopen we. 

Foto1 Via de Eindhoven en Hasselt komen we terecht op een prachtige camping, Franceloc ‘L Hirondelle bij Oteppe met een kasteel erbij; er wordt Halloween gevierd alles is in de avond verlicht met lampen en de mensen zijn bijzonder uitgedost, soms eng. We hebben nog niet zo iets moois gezien. ‘s Avonds de camping verkend, iedereen is gekomen voor het Halloween feest. We genieten van een mooie plek met uitzicht, het is erg drassig door de vele regen.

De volgende dag naar Namen en langs de Maas op weg naar Dinant. We bekijken de stad, de brug over de Maas is versierd met allemaal grote beschilderde saxofoons, feestelijk om te zien, Olivier Sax is geboren in Dinant en dat is nu 200 jaar geleden.

De Maas volgend rijden we naar Sedan waar we bij een groot fort overnachten, de stad ligt onder ons. Onze herinneringen aan de Maas gaan terug naar de jaren 80. Met onze kano’s zijn we vanaf het Plateau van Langres de rivier af naar Nijmegen gevaren, een tocht die 4 weken heeft geduurd.

foto2 We nemen de Voie Sacree van Verdun naar Bar le Duc een weg die een grote rol heeft gespeeld in de eerste wereldoorlog, onderweg prachtige herfstkleuren en mooie vergezichten.

Naar St. Dizier waar we wat boodschappen doen, niet ver hier vandaan ligt het Lac de Der Chantecoq, de plaats waar mensen uit vele landen naar toe gaan om te genieten van de vele kraanvogels.

Als we bij het uitzichtpunt komen, zien we gauw geteld 45 (witte) campers op de camperplaats staan en vele auto’s op de parkeerplaats. Door onze lage camper, een T3 type Joker, kunnen we vrij en dichtbij het meer overnachten, We hebben er ca. 600 km op zitten.

foto3 Het weer wordt beter, wat kouder en zonnig overdag. Nu een heldere nacht vanaf ons bed is de Melkweg te zien; aarde donker er is nauwelijks licht in de omgeving. De kraanvogels blijven ook ‘s nachts “praten”, het is een drukte van belang.

Door de vogelwachters van het meer zijn er 84.000!! kraanvogels geteld. Bij het vallen van de avond komen ze in grote groepen naar het meer en zodra het licht wordt horen we het grus grus en zien we ze bij duizenden opvliegen vaak met een jong erbij, dat een piepend geluid maakt. Ze verblijven een aantal weken bij het meer en gaan overdag op zoek naar voedsel op de omringende akkers waar ze resten van de geoogste mais en aardappels vinden.

foto4 Ze zijn op doortocht naar de Zuid-Frankrijk, Spanje, Portugal en mogelijk Marokko om te overwinteren. 

We laten de kraanvogels achter ons en gaan richting Moezel en Eiffel, een mooie streek. Vaak staat in het camperboek dat de camping het hele jaar plek open is; helaas blijkt dit niet zo.

Op een gesloten camping aan de Moezel mogen we staan; er is een restaurant bij dat wel open is. Hier nemen we ons diner, in een woord voortreffelijk. Er groeien heerlijke witte en blauwe druiven, we smullen er van. Aan de overkant van de Moezel ligt Remich, voor het donker maken we een wandeling over de brug naar Luxemburg.

We rijden via Monschau naar de Ardennen waar we slapen op 700 meter hoogte, de Weisser Stein, een camperplaats waar als er sneeuw ligt het erg druk kan zijn.

Nog even Maastricht in om te eten en verder naar huis, Nijmegen.

Met de prima werkende verwarming was deze reis in deze tijd van het jaar prima te doen. Onze vakantieplannen voor 2014 zijn Wales, wellicht weer met de camper.

Ineke en Cor Sikkens uit Nijmegen


Terug naar alle CamperToday Reisverhalen.