CamperToday homepage
T4 hefdak

Edelherten in Kopenhagen?

Edelherten in Jaegersborg Denemarken | youtube.com

Jazeker, en wel in Jaegersborg Dyrehave, een kroondomein van 1200 hectare groot ten Noorden van Kopenhagen.

Dit park is in 1669 opgericht door Koning Frederik III met als doel de hertenjacht, en in 1756 opengesteld voor publiek. Er zijn hier dan ook zo'n 300 Edelherten, 100 Sikaherten en 1600 Damherten te bewonderen. Het gebied is erg populair, speciaal tijdens de bronstperiode van de Edelherten, bij fotografen en filmers. Ook wij hebben natuurlijk onze fotospullen meegenomen om deze geweldige dieren vast te leggen.

Tijdens een verkennende fietstocht door en langs het park komen we direct al een paar Edelherten tegen, dus dat beloofd wat! We zijn niet echt fietsers, maar nu blijken ze toch erg handig! Al moet ik met mijn Brompton tijdig genoeg snelheid maken om de heuvels te kunnen halen. Voorbij het jachtslot (Eremitageslottet), wat nog altijd door de Koninklijke familie gebruikt wordt, komen we bij een enorme vlakte waar zich een heleboel Damherten verzameld hebben, prachtig om te zien. Erg apart zijn de golfende mensen die er  gewoon tussendoor lopen, en zo nu en dan wat herten verjagen om hun balletje te kunnen slaan.

Om Edelherten te zien gaan we in eerste instantie de verkeerde kant op. Wel zien we bijna direct één van onze verhuurcampertjes, de VW T3 Hoogdak op een andere parkeerplaats staan, leuk!

Herten blijken zich vooral zuidelijk van het park te bevinden, maar omdat we dat niet weten vragen we ons dus even af waar ze toch allemaal zijn ;-) Gelukkig vinden we ze later snel genoeg; Erik heeft fotografen opgemerkt, die allemaal dezelfde kant op lijken te gaan. Daar moet dus iets te zien zijn! En inderdaad, al snel komen we er een aantal tegen, zowel Edelherten als Damherten zie je hier veelvuldig. De dagen daarna zijn we inmiddels wat bekender geworden met het park, en vinden we de interessante plekken snel genoeg. Het burlen is ook al van verre te horen, en wijst je meteen de weg. Het mooie is dat je de dieren van erg dichtbij kunt bekijken en fotograferen, geweldig natuurlijk!

Met mijn camera en microfoon probeer ik, op verzoek van Erik, ook wat filmpjes te maken, wat in eerste instantie nog wat "schokkende" beelden oplevert. Later gaat het iets beter, al kan wat meer oefening geen kwaad, we hebben in ieder geval wat leuke "levende beelden" met burlende herten erop. Benieuwd naar deze opnames? Kijk dan naar de video bovenaan de pagina.

Kopenhagen (København)

Omdat er een paar slechte dagen zijn voorspeld, besluiten we een dagje Kopenhagen te doen, we zijn er nu toch ;-) Voor de afwisseling gaan we op een camping staan. Bij Jaegersborg zelf kun je alleen op een van de parkeerplaatsen staan zonder voorzieningen. Tijd dus om weer even de huishoudaccu op te laden, en natuurlijk een lekkere warme douche te nemen, heerlijk! De voorzieningen op deze camping zijn overigens echt super!

Na een stormachtige nacht gaan we richting Kopenhagen, met de S trein, wel zo relaxed! Dit is prima te doen vanaf de camping, we zijn er vrij snel.

Een leuke route leidt ons door de stad waaraan verschillende bezienswaardigheden liggen. Het weer valt (natuurlijk) erg mee, maar ach, ook een stad bekijken is een stuk fijner als het weer goed is, nietwaar? Ondanks de drukte en de vele bouwputten die er te "bewonderen" zijn, hangt er een ontspannen sfeertje in Kopenhagen. We doen het lekker rustig aan, en lunchen uitgebreid in een knus restaurantje met een overheerlijke Lasagna en Spaghetti, waarna we de route weer vervolgen. Heel spannend is deze stad niet, wel erg leuk, en bepaalde plekken zijn zeker de moeite waard om te fotograferen en om wat langer te blijven hangen.

Terug op de camping regent het... Maar goede voorspellingen brengen ons de dag erna weer richting Jaegersborg. Omdat het weer eerst nog slecht is, bezoeken we het overdekte aquarium vlakbij het park. Het is één van de oudste aquariums in Europa. Het is echter een beetje een tegenvaller, en we zijn er dan ook zo doorheen. Er komt een nieuw groot en modern aquarium in 2013 wat er een stuk veelbelovender uitziet dan het oude, misschien iets voor de toekomst?

Na een laatste dagje park, met weer erg mooie bronstmomenten, moeten we helaas alweer huiswaarts keren.
Het uitstapje was uiteraard weer te kort, maar zeker de moeite waard!

Kijk op deze link als je foto's van deze trip wilt bekijken of scroll naar beneden voor een slideshow van de foto's.

Reis informatie Denemarken Kopenhagen: